Damclub Scheveningen Damclub Scheveningen

Damclub Scheveningen

Nipt verlies Scheveningen tegen Gorkumse dammers ( 08-12-12)

De damwedstrijd tegen de dammers uit  “Gorris Heim”, zoals Gorichem 1000 jaar geleden geleden werd genoemd, verliep niet geheel zoals we dat in Scheveningen liever hadden gezien.

Het beloofde wel een spannende wedstrijd te worden, want Damclub Scheveningen stond met 2 punten op de 10e plaats en GDC Gorinchem 2 op de laatste plaats zonder punten. Er kan niet uit de tweede klasse gedegradeerd worden, maar een laatste plaats is nooit leuk voor een team. Het totaal van de rating van de teams lag ook dichtbij elkaar, want het totaal van de thuisclub was 8.347 en van de bezoekende club 8.478.  Beide teams zaten niet op volgorde van sterkte want dat doet bijna geen enkel team. De op papier sterkste dammer van Scheveningen zat aan bord 2 en de sterkste speler van GDC Gorinchem 2 aan bord 10. De wedstrijden begonnen om 12.00 uur en om 13.30 uur stond nog bijna iedereen gelijk. Op drie borden was een schijf verschil ontstaan, want Engelbertus Pronk nam een 3 om 2, Hedwig Callender vergat te kijken wat er na een ruiltje overbleef en Gerda van der Meijden stond een schijf achter.

Kort daarna kwam Nico Pronk ook een schijf achter. Zijn partij aan bord 10 tegen Henk de Jong ging als eerste verloren; stand 0-2. Paul Jopp speelde aan het eerste bord tegen Thijs Verboon een voor hem bekende partij, maar vergat een goede voortzetting. Later werd de partij nagespeeld en bleek dat Thijs wel erg veel wist over deze partij. Stand: 0-4. Hedwig Callender kon aan bord 5 tegen Niels Verboon geen compensatie vinden voor zijn achterstand en verloor de partij. Stand: 0-6. Dit zag er dus niet goed uit voor Scheveningen. De volgende partij tussen Leny van der Gaag-Pronk en Jan van Haarlem aan bord 7 verliep verrassend. Er stond een heel moeilijke stand op het bord en Leny kon een mooie combinatie maken, maar de omstanders vroegen zich af of ze dit zou zien.

Na enig nadenken deed Leny de zet en won zodoende twee schijven en daarmee de partij. Stand 2-6. Nico Mondt speelde aan bord 2 tegen Krijn van Herwaarden. Nico stond vorig seizoen lange tijd bovenaan in de persoonlijke stand en was qua rating nu ook sterker dan zijn tegenstander. Maar rating zegt niet alles, want dat is een momentopname. Dat bleek nu ook, want het was geen makkelijke partij voor Nico. Hij kwam zelfs moeilijk te staan, maar de partij liep toch remise. Stand 3-7.

Wim Eijgenraam speelde aan bord 9 tegen Martin Cadel, die de laagste rating van GDC had. Ook hier bleek dat rating niets hoeft te zeggen, want de gehele partij was er sprake van een gelijke stand.Martin liep op het laatst echter achter een schijf, dat op dat moment niet mocht. Wim won daardoor de partij en blijft daarmee de topscores van Damclub Scheveningen in de landelijke competitie met 9 punten uit 6 wedstrijden. De stand werd dus dragelijker: 5-7.  Gerda van der Meijden speelde lang aan bord 7 tegen Corstiaan Groenenberg met een schijf achterstand en kon dit helaas niet herstellen.

     

Mark Mandemaker oudspeler van Dos Delft      Jaap van Hal kwam niet verder dan remise

 

Stand 5-9. Met nog drie partijen te gaan werd het toch weer benauwd voor Scheveningen. Waar Nico Mondt het moeilijk had om het verschil in rating op bord te krijgen had Jaap van Hal dit ook aan bord 3 tegen Dirk-Jan Dekker. Dirk-Jan maakte geen fout waarvan Jaap gebruik had kunnen maken en omdat dit andersom ook was, was er maar een uitslag mogelijk: remise. Stand 6-10. De laatste twee partijen moesten dus gewonnen worden. Engelbertus Pronk, die aan bord 6 tegen Mark Mandemaker speelde, had het moeilijk om zijn schijf voordeel om te zetten in winst. Dit lukte zodat de stand 8-10 werd. Het kwam nu dus op de laatste partij aan. Johan Pronk speelde aan bord 4 tegen Jan van Krieken en behaalde licht voordeel in de partij. Johan bleef lang doorspelen in de hoop dat zijn tegenstander een fout zou maken, maar uiteindelijk (rond 16.30 uur) was de stand zodanig dat er maar een conclusie getrokken kon worden: remise.
Eindstand 9-11. In een lange wedstrijd trok Damclub Scheveningen net aan het kortste eind.

Reacties zijn gesloten.