Damclub Scheveningen Damclub Scheveningen

Damclub Scheveningen

Damsimultaan op blote voeten (30-07-12)

Er wordt bij Damclub Scheveningen in principe elk jaar een damsimultaan gehouden door de kampioen van het laatste damseizoen. De afgelopen twee jaar is dit helaas niet gebeurd, maar dit jaar was het weer zover. Sommige doen het op hun sloffen maar Piet Rozenboom, kampioen van het seizoen 2011-2012, hield een damsimultaan op maandag 30 juli 2012, op zijn blote voeten!. Kennelijk vond hij dat gewoon lekker cool! Er werden ook dammers van andere verenigingen uitgenodigd, waardoor de deelname redelijk groot was. Nel Lindhout en Gerda van der Meijden bleven aan de kant om drank en hapjes te verzorgen en ze verzamelden informatie voor dit verslag. Na een korte toespraak van de voorzitter begon de damsimultaan om 20.00 uur. Deelnemers waren afkomstig van de verenigingen Den Haag, Dordrecht, Monster (MDV) en Scheveningen. De simultaanhouder, Piet, begon niet alle partijen met dezelfde zet. Voordat de simultaan begon zei Piet dat hij er een gezellige avond van wilde maken. Hij had echter de pech dat alle deelnemers er serieus voor gingen zitten. Er werd wel gelachen, maar dat was relatief weinig gedurende de lange avond.

Na een half uur spelen had alleen Johan Pronk een schijf voordeel kunnen behalen. Johan combineerde naar dam, maar raakte deze weer kwijt. Wel hield hij er dus een schijf aan over. De overige partijen waren nog gelijkwaardig met veelal nog 17 schijven op het bord. Na een uur had Piet al 17 keer rond gelopen, maar was er nog steeds niet veel veranderd. Johan stond nog een schijf voor en Piet van Veen was inmiddels een schijf achter geraakt. De overige partijen waren nog gelijkwaardig met gemiddeld nog zo’n 15 schijven op het bord. De partijen werden niet eenvoudig gehouden, er waren zelfs zeer interessante partijen bij. Om 21.30 uur was er nog steeds weinig veranderd. De schijf nadeel bij Johan en de schijf voordeel bij Piet van Veen waren er nog, maar de overige partijen waren nog steeds gelijkwaardig. Rond deze tijd kwam de taxi voor Glenn Boedhoe en werd zijn partij overgenomen door Nico Hoogenraad.

Om 22.00 uur was de schijf voordeel bij Piet van Veen verdubbeld en waren de overige partijen nog steeds gelijk. Vooral de partij tegen Jan Kok werd interessant, in deze moeilijke stand zette Piet steeds de goede zet en liep niet in een zetje, die Jan erin had gebouwd. In het eerste uur werden 17 zetten gedaan, dit liep in het tweede uur terug naar 7 zetten, inclusief een korte pauze. De partijen werden dus moeilijker en het kostte Piet meer tijd om te zetten. Om 22.10 uur gaf Piet van Veen zijn partij op, dus de score is nu 2-0. De stand bij Johan nog steeds een schijf achter, en raakte hij bij Jan Kok ook een schijf kwijt. Piet speelde te snel 23-28 en dat werd hem fataal. Daartegenover kwam Piet een schijf voor bij Theo G0udzwaard .Op de overige borden ging alles rustig verder. De meeste partijen hadden nog 10 tot 13 schijven. Inmiddels werden wat hapjes rond gebracht en verzorgde iedereen zichzelf en of de buurman/buurvrouw een (tweede) drankje.

Om 22.40 uur werd de partij tegen Jan Kok opgegeven, stand 2-2. Piet had geen compensatie voor de verloren schijf. Om 23.00 uur deden Nel en Gerda weer een rondje ‘schijven tellen’. Het aantal zetten in het derde uur bleef steken op 6. De borden werden wel leger, maar op de meeste stonden er nog 11 of 12. Op de partijen van Theo en Johan na stond alles nog steeds gelijk. Vanaf 23.25 uur werden partijen beëindigd omdat de tegenstander van Piet naar huis moest. Sommige interessante partijen werden daardoor helaas te vroeg met remise of verlies voor Piet gestopt. Dit leidde ertoe dat de score een vertekend beeld geeft. Het ging deze avond echter niet om de score, maar om de gezelligheid en dat is zeker gelukt. Het is nu gebleken dat 20 deelnemers te veel was. De volgende keer wordt gekeken hoe dit anders geregeld kan worden. Er kan dan gespeeld worden met een klok of de simultaanhouder wordt ondersteund door een tweede speler.

 

De einduitslag is geworden:

Totaalscore 13 27    
Deelnemers Uitslag       Volgorde
Glenn Boedhoe/Nico Hoogenraad 0 2   9
Theo Goudzwaard 1 1   14
Piet van Veen 2 0   1
Nico Pronk 0 2   12
Frits van der Gaag 1 1   4
Leny van der Gaag 1 1   5
Dirk van Schaik Sr 0 2   13
Jan Kok 0 2   2
Jaap van Hal 0 2   20
Frans Teijn 0 2   3
Kees Oste 1 1   15
Bert Molenkamp 1 1   7
Wim Eijgenraam 1 1   6
Johan Pronk 0 2   10
Ron de Vaal 1 1   16
Hanny de Vaal 1 1   17
Hedwig Callender 1 1   18
Gerard van der Valk 0 2   8
Joke van der Meijden 1 1   19
Frans Boers 1 1   11

 

 

Reacties zijn gesloten.