Open Haags damkampioenschap 2013 in het Kalhuis (25-02-13)

Afgelopen maandagavond 25 februari vond de start plaats van het Haags Dam Kampioenschap aflevering 2013 in het Kalhuis.  Met maar liefst 42 deelnemers van de 3 haagse damclubs,  kunnen we een langzaam maar zeker groeiende belangstelling constateren, die dit jaar groter is dan in de 8 jaar ervoor, zolang als Damclub Scheveningen nu bestaat.

Jaap van Setten voor het eerst sinds lange tijd weer achter het bord hier tegen Hanny de Vaal.

In de drie klassen, namelijk de Hoofdklasse, de Eerste klasse en de Tweede klasse, mocht elke dammer aangeven in welke klasse zij/hij wilde spelen. Deze vrije inschrijving leidde er toe dat er 14 deelnemers meedoen in de Hoofdklasse, 12 deelnemers in de Eerste klasse en 16 deelnemers in de Tweede klasse. Vanwege het grote aantal deelnemers wordt er in elke klasse in twee groepen gespeeld. Er worden tot en met 29 april 8 partijen gespeeld waarin voor elke klasse de kampioen wordt bepaald. De nummer 1 van de Hoofdklasse wordt de nieuwe Haagse damkampioen.

Hoofdklasse
De eerste avond stond in de Hoofdklasse al een belangrijke partij op het programma want twee kanshebbers voor het
kampioenschap zaten tegenover elkaar. Het werd een spannende partij, die verrassend eindigde, want Pertap Malahé dacht zeker te weten dat het remise was, waar zijn tegenstander Frans van de Velde nog een winstvariant zag en daardoor won. Edwin Torn, de winnaar van vorig jaar,  speelde nog niet vanwege een vrije ronde. De tweede partij werd door Piet Rozenboom gewonnen van Johan Pronk door een foutieve zet net na de tijdcontrole en de derde partij ging helaas niet door omdat de tegenstander van Nico Mondt, Piet Scheeres, vanwege gezondheidsredenen niet kwam opdagen. In de andere groep speelt de huidige Haagse damkampioen, maar hij begon met een vrije avond. In deze groep won Wim Stoker verrassend van Frans Teijn, won Bas Baksoellah in een spannende partij (tijdnood) van Harold Jagram en remiseerde Radjesh Lachman met Jaap van Hal.

1e Klasse
In de groep 1 van de Eerste klasse werd alleen door Oedebhaan Dihal gewonnen. Hij deed dit ten koste van Hedwig Callender. Verder werd remise gespeeld door Alex Kruyshoop met Wim Eijgenraam en Moen Lachman met Engelbertus Pronk. Engelbertus
speelde puur op de winst, maar deed niet altijd de juiste zet. Moen was al blij met remise en accepteerde het aanbod op het moment dat hij gewonnen stond. Een gelukkig begin dus voor Engelbertus. Ook in groep 2 werd maar 1 partij gewonnen, namelijk door Guillaume Zuniga. Nel Lindhout speelde een goede partij, maar kon toch geen punt halen tegen Guillaume. Remise werd het in deze groep tussen Ben Hoogland en Koos van Setten enerzijds en Radjendrenath Kalloe en Radjin Chandarsing anderzijds.

2e Klasse
In de Tweede klasse was het verschil in sterkte groter want er werd alleen gewonnen of verloren. In de eerste groep won Ron de Vaal van Alexander Bikker, Hans van de Vijver van Piet van Veen en Sanjai Dhauntal van Joke van der Meijden. John Kolstee had helaas geen partij omdat zijn tegenstander niet kwam opdagen. In de tweede groep doet de jongste deelnemer mee. Berke Yiggitturk van Damclub Den Haag, 9 jaar, doet voor het eerst mee en won zijn eerste partij van Nico Pronk. Hoewel de partij heel lang remise stond kon Berke er toch winst uit halen. Verder werd in deze groep gewonnen door Jan Schreurs van Ronald Bunsee, Jaap van Setten van Hanny de Vaal-Kokshoorn en Gerda van der Meijden van Theo Goudzwaard.
Er zijn dit jaar weer 4 dames, die meedoen. Zij spelen bij Damclub Den Haag (1) en bij Damclub Scheveningen (3). Een dame won haar eerste partij en de andere drie verloren. Zij zullen dit toernooi nauwlettend gevolgd worden evenals de jongste deelnemer. Komende maandagavond wordt in het Kalhuis de tweede ronde gespeeld. De partijen beginnen om 19.45 uur.

Hoewel het wel de bedoeling was bleek het dit jaar nog niet haalbaar om een jeugdklasse van de grond te krijgen. Hopelijk gaat het volgend jaar met de verder gegroeide jeugdafdelingen wel lukken.

Actuele Stand via toernooibase  https://toernooibase.kndb.nl   en dan via ZHDB naar Open Kampioenschap van Den Haag 2013